Monday, December 30, 2013

Minggu ni merupakan minggu 
terakhir cuti bagi tahun 2013..
tak sabar rasanya nak masuk tahun baru kan.

sebelum cuti berakhir,
masih sempat lagi para pasangan2 
mengadakan majlis perkahwinan.

antaranya geng maktab piey.
yang juga geng sekelas,
geng seasrama,
geng searas,
dan geng serumah sewa.

Alhamdulillah. 
Murni telah selamat disatukan dengan 
pasangannya encek royner.
semoga bahagia hingga ke akhir hayat.

macam biasa ya..
tiada kata seindah bahasa,
tiada lukisan seindah gambar.
jum kita tengok gambar2 yang ada ya..

ni kali ke2 piey ke majlis perkahwinan di rumah panjang

pakaian iban 

gambar pra perkahwinan

malam majlis perkahwinan

canteknya si murni

hari terakhir kami di sarikei
sempat lagi breakfast dan buat mini reunion.
sebelum balik ke sekolah masing-masing.

selesai sudah majlis kawen geng sekelas. 
tahun depan bulan 6 giliran geng sekelas yang sorang lagi.

insyaAllah akan datang jika tiada halangan. 

love, piey 


Wednesday, December 25, 2013

Assalamualaikum semua..
hari ini semua yang beragama kristian menyambut 
perayaan Hari Natal.

dalam mereka bergembira,
ada juga yang sedang berduka.

semalam 24 dec,
salah sebuah rumah panjang di sungai sebungan telah terbakar.
Rumah Panjang Merepat.
rh pjg ni merupakan antara rh pjg yang cantik
di sungai sebungan.

kedudukannya berhampiran dengan sekolah piey.
setiap kali piey turun sekolah, 
piey akan lalu di sekolah ini.

mesti lepas ni piey xdapat lg tgok.
kesian juga kat anak murid piey yang duduk d rh pjg ni.

semasa malam kebakaran

rasanya memang terbakar habis ni

bomba penyelamat

kesian melihat warga rumah panjang 
yang kehilangan harta benda dan kediaman

keadaan pada keesokannya


kenderaan yang tidak dapat diselamatkan

keadaan lori dari sisi

lihatlah betapa cantikknya rumah panjang 
Merepat sebelum terbakar.
semoga ramai yang datang menghulurkan bantuan.

gambar-gambar semuanya sumber dari FB
dan ayat di bawah ini dipetik dari FB Dayak People Educated

"Chukup sayau pemanah rumah panjai Merepat 
Sungai Sebungan Sebauh Bintulu. 
Duit ulih digiga, perengka lama ulih aki inik suba pedih digiga."

love, piey


Sunday, December 22, 2013

Assalamualaikum.
macam biasa hujung tahun memang musim orang kawin.
hari ni piey g majlis kawin BFF piey sejak sek menengah lagi.

majlis ni diadakan serentak untuk 2 pasangan terus.
iaitu dia ngan adik bongsu dia, fauziah

21.12.2013 tarikh pernikahan cikPuan Reen.

piey xbanyak ambil gambar masa hari nikah.
jum kita tengok hari persandingan pula k.

canteknyerrr pengantin.

piey datang awal masa ni.
sebab piey jadi pengapit.
nanti lewat kelam kabut pula kan.

noreen dan adiknya fauziah.
masa nikah x sempat snap2 gambar yah. 
maklum kawan2 lain pun sibuk bergambar dengan pengantin.

sayang kan.
xtau pula arini xpat nak transfer gambar kat hp.

ketibaan kedua2 pengantin lelaki

2 pasangan di atas pelamin. 
aduuii, ada pulak muka piey menyebok kat situ. hehe

fauziah dan iswandi

noreen dan ismail

2 beradik bersama ngan mak ayahnya.

acara memotong kek



keluarga besar mereka. sebelah pengantin perempuan

macam biasa,
piey ngan shafik memang suka begambar.


suasana di ruang mengambil makanan.

gambar 22.12.2013 semua sumber dari FB.
hari ni hp piey meragam pulak.
dah la usb hilang entah ke mana.
mesti si meow bawa lari lg ni.heheh

ok lah..
Alhamdulillah,
selesai sudah majlis perkahwinan BFF piey, cikPuan Reen ngan adiknya.
semoga berbahagia hingga ke jannah.

lepas ni giliran piey pulak.
eiseh, konfiden betul. hahaha.
insyaAllah. kalau dah tiba masanya kan.
siapa xnak kawin kn.
apapun,
tunggu encik cinta datang meminang dulu..
cepat2 ye, encik cinta....
Amiiiin. :)

love, piey

Wednesday, December 18, 2013

Selepas jadual persekolahan dan cuti,
antara yang ditunggu2 oleh pegawai am ialah tarikh pembayaran gaji.

hehe.yang ni pun sama penting.
penting untuk kita mengatur perbelanjaan bulanan kita.

perbezaan yang terlalu panjang bagi pembayaran gaji
bulan 10 dan 11 tahun ini agak menyukarkan
para kakitangan mengatur perbelanjaan..

bagi tahun 2014 pula ada sedikit perubahan yang telah diatur.

klik gambar untuk lebih jelas

semoga semua kakitangan awam berpuas hati dengan jadual bagi tahun 2014.

love, piey

Assalamualaikum semua..
hari ini 19dec 2013.
tinggal 2 mgu lagi nak buka sekolah.

memandang episod 2014 sangat dinanti, 
marilah kita sama2 lihat jadual persekolahan dan percutian 2014.

agak penting ni tau,
senang untuk kita buat persiapan dan perancangan kan.hehehe

klik gambar untuk lebih jelas
Sarawak dalam kumpulan B..hehe

semoga tahun 2014 akan memberi kenangan dan pengalaman yang indah2..
amiin..

love, piey

Monday, December 16, 2013

selepas percutian ke Sabah haritu,
kami ke johor, singapore n melaka pulak..
percutian ni sdh dirancang sejak april yg lepas.
percutian ke sabah tu yang tak terPlan..
tiba2 ja g sbb nak teman sheena driving balik..

jum kita tengok travelog terbaru..
percutian kami bermula dari 5dec hingga 12dec.
semuanya berkumpul di johor.

5dec tu piey ngn kak susan drving dr btu-miri.
sbb flight dr miri-jb.
so, kami letak kereta kt umh ish.bekas jiran umah sewa masa d maktb dulu.

sesampai jhr, kmi djemput kak izzah n idah.
idah dah smpi shari sblmnya dr melaka.
lepas tu kami jmput pulak kak alina n kak su..

lepas tu pula kami trus direct g homestay kami d jb.
sorry lupa amik gmbr homestay.
cntek homestay ni.ada 4 blik tido n 3 bilik air.
kak su x join stay mlm prtma tu.
dia stay umah aunty dia.

dan pd keesokannya bermulalah hari2 percutian kami.
hari pertama tu kami djemput pakcik driver (agen plncongan).
selepas breakfast kami pn trus ke sgpore dan smpai dlm lbh kurang 10.30 pg.
bersuka ria d Universal Studio of Singapore (USS) sampai kol 7mlm.
mcm lama kan?
tp sbenanya mmg rasa kjap ja masa tu.
kalau blh nak smpai kol 10..hehe 
seronok sgt game2 dlm tu. piey syorkan main transformer.

ok lah, mlm tu kmi sampai rumah dlm kol 12mlm.
hehe.bkn apa, lps blik dr uss nyempat pula sggah merlion park jap.
lagipun jem teruk mlm tu.pakcik drver ckp jumaat mmg waktu jem yg sgt teruk.

hari ke2 tu kami checkout dlu sblm ke sngapore,
piey n kawan2 g naik cable car, sea aquarium, rivercruise, n tgok songs of the sea.
utk xtvt hari tu piey syorkn sgt2 tgok songs of the sea.sure anda akn suka.

mlm tu kami blik ko 1 lbh pula.
sbb sblm blik kami singgah pula di singapore flyer.
lepas sampai jb kami trus amek keta n drve pulg ke rumah kak izzah d yompin.(betul ke eja ni)

rilek2 dulu satu hari di johor..
lusa tu kami teruskn lg ke destinasi strusnya iaitu Melaka.
check-in d Nexus hotel.
3hari 2 malam d sana rasa xckup.
seharian shoppg.mcm2 dborong.
maklumla, baru blik dr sngapore so rasa smua brg d msia mcm murah,
heheh.tp serius d melaka byk pakaian murah kalau dbanding btu miri kn.

mlm pertama tu kami lepak dinner umah idah.
balik hotel dlm kol 1lbh pg.
pg nya kami jln2 d mahkota parade, naik beca,
naik kapal, masuk muzium, borong baju india dan mcm2 lg.

mlm nya pulak lepak umah fmly angkt abg kojek.
keesokannya lepak pulak umah FIL abg kiba.
jumpa muadz ngn dzar jap.lepas rindu.lepas tu trus balik yompin

dan hari terakhir iaitu 12 dec tu kami pn pulanglah ke miri.
dijemput ish ngn kereta antiknya.
waaah..masa ambik kereta rasa segan pulak.
bersih berkilat kereta dcuci pakcik jiran (bpak ish)

taip punya taip, bjela2 dah rupanya.
bosan pulak org baca. jum la tgok gmbar pulak..

yeaaahhh

kak susan, idah n piey









merlion park




ngn kak izzah, master mind percutian ni..

duit simpanan thn ini sdh abis dijolikn..
insyaAllah thn dpn bermula januari, piey akn kumpul duit lg skit2..
nak ke mana? xtau lg.tgok bpa duit simpnn akn dtg mmpu g mana.

baiklah, cuti tggl 2mgu lg..jumpa lg coretan akan dtg. 
love, piey 

Monday, December 2, 2013

cuti dah bermula..
masa untuk melencong..
hehe.sabtu hari pertama cuti kami trus mneruskn pjlnn direct BTU-KK
driving ber3, sheena, idah n piey..

tapi sebelum tu malam nya kami ada dinner PPD sebauh..
maklumla kesian kat sek kami guru n staff xsmpi 20 pn..
so dinner yg ada ni kami join ja lah..

dinner PPD Sebauh 2013

hehehe..jum lihat apa yg kami buat di KK..

jesselton




cover album la konon nye..

DESA kandang lembu


di kaki gunung.. 



bertiga kami



bgamba ngan ekspress.hehe


war memorial.. hero-hero yang setia menemani kami


dan di sini lah kami bermalam & kesejukan.
KIRAM's village Kundasang

malam terakhir sebelum piey balik..
kroke duluannnnn.
hehe.sama2 ngn klasmate sheen, shukri & penyanyi jemputan hafiz

lepas ni nak jalan ke mana pulak?
hee..tggu lah ada rezki kn.sementara masih bujang..
dah jadi isteri orang nnti ssh pula nak jln.
kna mnta izin..

baiklah, sampai sini saja..love, piey ^^,

;;
Related Posts with Thumbnails