Monday, December 16, 2013

johor SINGAPURA melaka

selepas percutian ke Sabah haritu,
kami ke johor, singapore n melaka pulak..
percutian ni sdh dirancang sejak april yg lepas.
percutian ke sabah tu yang tak terPlan..
tiba2 ja g sbb nak teman sheena driving balik..

jum kita tengok travelog terbaru..
percutian kami bermula dari 5dec hingga 12dec.
semuanya berkumpul di johor.

5dec tu piey ngn kak susan drving dr btu-miri.
sbb flight dr miri-jb.
so, kami letak kereta kt umh ish.bekas jiran umah sewa masa d maktb dulu.

sesampai jhr, kmi djemput kak izzah n idah.
idah dah smpi shari sblmnya dr melaka.
lepas tu kami jmput pulak kak alina n kak su..

lepas tu pula kami trus direct g homestay kami d jb.
sorry lupa amik gmbr homestay.
cntek homestay ni.ada 4 blik tido n 3 bilik air.
kak su x join stay mlm prtma tu.
dia stay umah aunty dia.

dan pd keesokannya bermulalah hari2 percutian kami.
hari pertama tu kami djemput pakcik driver (agen plncongan).
selepas breakfast kami pn trus ke sgpore dan smpai dlm lbh kurang 10.30 pg.
bersuka ria d Universal Studio of Singapore (USS) sampai kol 7mlm.
mcm lama kan?
tp sbenanya mmg rasa kjap ja masa tu.
kalau blh nak smpai kol 10..hehe 
seronok sgt game2 dlm tu. piey syorkan main transformer.

ok lah, mlm tu kmi sampai rumah dlm kol 12mlm.
hehe.bkn apa, lps blik dr uss nyempat pula sggah merlion park jap.
lagipun jem teruk mlm tu.pakcik drver ckp jumaat mmg waktu jem yg sgt teruk.

hari ke2 tu kami checkout dlu sblm ke sngapore,
piey n kawan2 g naik cable car, sea aquarium, rivercruise, n tgok songs of the sea.
utk xtvt hari tu piey syorkn sgt2 tgok songs of the sea.sure anda akn suka.

mlm tu kami blik ko 1 lbh pula.
sbb sblm blik kami singgah pula di singapore flyer.
lepas sampai jb kami trus amek keta n drve pulg ke rumah kak izzah d yompin.(betul ke eja ni)

rilek2 dulu satu hari di johor..
lusa tu kami teruskn lg ke destinasi strusnya iaitu Melaka.
check-in d Nexus hotel.
3hari 2 malam d sana rasa xckup.
seharian shoppg.mcm2 dborong.
maklumla, baru blik dr sngapore so rasa smua brg d msia mcm murah,
heheh.tp serius d melaka byk pakaian murah kalau dbanding btu miri kn.

mlm pertama tu kami lepak dinner umah idah.
balik hotel dlm kol 1lbh pg.
pg nya kami jln2 d mahkota parade, naik beca,
naik kapal, masuk muzium, borong baju india dan mcm2 lg.

mlm nya pulak lepak umah fmly angkt abg kojek.
keesokannya lepak pulak umah FIL abg kiba.
jumpa muadz ngn dzar jap.lepas rindu.lepas tu trus balik yompin

dan hari terakhir iaitu 12 dec tu kami pn pulanglah ke miri.
dijemput ish ngn kereta antiknya.
waaah..masa ambik kereta rasa segan pulak.
bersih berkilat kereta dcuci pakcik jiran (bpak ish)

taip punya taip, bjela2 dah rupanya.
bosan pulak org baca. jum la tgok gmbar pulak..

yeaaahhh

kak susan, idah n piey









merlion park




ngn kak izzah, master mind percutian ni..

duit simpanan thn ini sdh abis dijolikn..
insyaAllah thn dpn bermula januari, piey akn kumpul duit lg skit2..
nak ke mana? xtau lg.tgok bpa duit simpnn akn dtg mmpu g mana.

baiklah, cuti tggl 2mgu lg..jumpa lg coretan akan dtg. 
love, piey 

0 comments:

Related Posts with Thumbnails